O Kalamusu

Kalamus je obrt za usluge lekture i korekture te pomoć u učenju. U nastavku doznajte više o tome kako je nastao i po čemu je dobio ime!

Što je Kalamus?

Kalamus je obrt za intelektualne usluge, točnije za usluge lekture i korekture te pomoć u učenju.

Pod lekturom podrazumijevamo jezično uređivanje autorskoga rukopisa, tj. usklađivanje teksta s normama hrvatskoga standardnoga jezika s pomoću normativnih priručnika (pravopis, gramatika, rječnik, jezični savjetnik).

Korektura se odnosi na završno ispravljanje pogrešaka prije objavljivanja teksta, najčešće zatipaka (tipfelera), pogrešnoga rastavljanja riječi na kraju retka i sl.

Pomoć u učenju dogovaramo ovisno o Vašim potrebama za osnovnoškolske predmete i za predmet Hrvatski jezik (osnovnoškolska ili srednjoškolska razina). Pri pomoći u učenju ne podrazumijevamo instrukcije, već suradničko učenje, pronalaženje i usavršavanje metoda učenja koje najbolje odgovaraju svakom pojedinom klijentu.

Kako je nastao Kalamus?

Kalamus, obrt za intelektualne usluge
Kalamus je nastao kada su mi se životne kockice posložile, a bio je moja dugogodišnja želja. Oduvijek su me privlačile teme vezane uz odgoj, obrazovanje, poučavanje, a osobito hrvatski jezik, jezične zakonitosti i mogućnosti.

Diplomirala sam na studiju Hrvatskoga jezika i književnosti i Pedagogije Filozofskoga fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. Imam višegodišnje lektorsko iskustvo i iskustvo rada u nastavi Hrvatskoga jezika.

U Kalamus ulažem sva znanja i vještine koje sam dosad stekla, a u suradnji s Vama rastem i usavršavam se. Jer učenje to i jest, suradnički i cjeloživotni proces.

Zašto sam odabrala naziv Kalamus?

Hrvatska enciklopedija navodi:
kalamus (lat. calamus < grč. ϰάλαμος: trska; pisaljka)

1. (Calamus), rod s oko 250 tropskih vrsta biljaka povijuša iz por. palmâ (Arecaceae, Palmae). Neke imaju do 100 m dugu i samo 1 do 5 cm debelu stabljiku kojom se povijaju po drveću. Stabljike različitih vrsta, npr. Calamus rotang, pod nazivom španjolska trska, rabe se za izradbu različitih predmeta: vrtnih stolica i stolova, košara, isprašivača za tepihe i sl.

2. Pisaljka izrađena od zaoštrene trske, kojom se pisalo sve do srednjega vijeka, kad se počinje koristiti ptičje pero; latinski izraz lapsus calami, posrtaj kalamusa, u značenju pogreška pisara.

Citiranje:
kalamus. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2020. Pristupljeno 25. 1. 2021. .

Taj naziv odabrala sam jer upućuje na ono čime se obrt primarno bavi, a to je pisanje.

Ako želite da se u Vašem tekstu ne nađe lapsus calami, obratite se Kalamusu.
Vlasnica Kalamusa
Sabina Luketić

Dogovorite suradnju!

Ako vas zanimaju naše usluge, javite nam se e-porukom na kalamus@kalamus.hr
ili pomoću kontakt-forme u nastavku!

    Copyright © 2021 KALAMUS | Izrada web stranice: Digitalne ideje
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram